🔸فصل یک | جلسه سوّم

🔸چکیده این جلسه

در جلسه سوّم از فصل یکم دوره رایگان پایتون مقدماتی آیزی‌لرن، درباره انواع داده‌ها (data types) در پایتون صحبت کردیم. اِکوسیستم پایتون از داده‌های مختلفی پشتیبانی می‌کند. در بخش اوّل این موضوع درباره انواع داده‌هایی مانند : int، float، str و bool صحبت کردیم.

🔸انواع داده‌ها در پایتون

همان‌طور که پیش‌تر نیز صحبت کردیم. پایتون از یک‌سری انواع داده پشتیبانی می‌کند و ما می‌توانیم با استفاده از انواع داده‌ها، کارهای پیچیده‌ای در برنامه‌نویسی با پایتون انجام دهیم. در ادامه و در بخش اوّل این جلسه درباره تعدادی از این داده‌ها صحبت خواهیم کرد.

🔸نوع داده عددصحیح (int)

این نوع داده از جنس عددصحیح یا integer هست. پایتون داده‌هایی را که از جنس عددصحیح باشد به‌طور خلاصه با int نمایش می‌دهد. با استفاده از اعدادِ صحیح قادریم تا محاسبات مختلف را انجام دهیم.

🔸نوع داده عدد اعشاری (float)

اعدادِ صحیح تنها اعداد تشکیل‌دهنده دنیای ما نیستند. اعدادِ پیرامون ما همیشه کامل نیستند(همیشه قسمت کامل یا صحیح ندارند!) اغلب اوقات قسمت صحیح این اعداد با اعشارهای مختلفی همراه است. بنابراین ما به دسته‌ی دیگری از داده‌ها نیاز داریم. بله درسته! داده‌های از جنس اعشار! که به آن‌ها floating-point number نیز گفته می‌شود. یعنی اعدادی که اعشاری آن‌ها شناور (floating) است. پایتون به‌طور خلاصه این دسته از اعداد را با float نمایش می‌دهد. به‌طور مثال : 3.14 یا 7.0 و 0.0 همگی جزء اعداد اعشاری یا float به‌شمار می‌روند.

🔸نوع داده عدد مرکب یا مختلط (complex)

دسته‌ی دیگر از اعداد که بیشتر در محاسبات مربوط به مثلثات و مباحث پیچیده مهندسی ظاهر می‌شوند، اعداد مختلط یا مرکب است. این اعداد علاوه‌بر دربرداشتنِ قسمت حقیقی (real)، دارای بخش موهومی (imaginary) نیز هستند. در طول این دوره و دوره‌های آتی خیلی با این مدل از داده‌ها روبه‌رو نخواهیم شد(جای نگرانی نیست!) پایتون این دسته از داده‌های عددی را با نماد complex که به معنای مرکّب است، نمایش می‌دهد. به‌طور مثال : 2j + 3 یا 5j- نمونه‌هایی از اعداد مرکب به‌شمار می‌روند.

🔸نوع داده متن (str)

امّا همیشه داده‌های ما از جنس عدد نیست! خیلی اوقات ما نیاز داریم تا داده‌هایی از جنس متن (text) داشته‌باشیم. پایتون داده‌هایی را که به‌صورت متن هستند به‌عنوان string یا رشته‌کاراکتر (دنباله‌ای از کاراکترها) درنظر می‌گیرد. پایتون به‌طور خلاصه استرینگ‌ها را با نماد (str) نمایش می‌دهد. برای پایتون اگر شما عدد 7 را بنویسید به‌طور خودکار متوجه خواهدشد که جنس (type) آن عددصحیح یا int است. اگر عدد را به 7.0 تغییر دهید، پایتون به‌طور خودکار متوجه خواهد شد که این عدد از جنس اعدادی اعشاری یا float (به اعشار صفر دقت کنید!) است. امّا برای تعریف‌کردن رشته کاراکترها در پایتون نیاز است تا از single quotation یا double quotation استفاده کنیم. یعنی باید متن خود را در داخل این دو نماد قرار دهیم تا پایتون آن را به‌عنوان رشته‌کاراکتر (str) درنظر بگیرد. به‌عنوان مثال : “Hello World!” یا “Python is so cool!” مثال‌هایی از رشته‌کاراکتر یا استرینگ هستند.

🔸نوع داده None یا هیچ!

از جمله داده‌هایی که توسط پایتون پشتیبانی می‌شود، نوعِ داده None است. همان‌طور که اسمش پیشنهاد می‌دهد (None = هیچ)، در صورتی که نیاز داشته‌باشیم تا به یک متغیّر مقداری را اختصاص ندهیم و آن را خالی درنظر بگیریم، از این نوعِ داده استفاده خواهیم‌کرد. در ادامه با کاربردهای این نوع داده آشنا خواهیم‌شد.

🔸نوع داده bool یا بولیَن!

در آینده نیاز داریم تا با اِعمالی شروطی از جنس (if-else-elif) جریانِ کُدنویسی خود را کنترل نماییم. بدین صورت که با در صورت درست‌بودن شرط A، قطعه کُد A اجراء شود  در غیر اینصورت قطعه کُد B اجراء شود. در چنین شرایطی ما نیازمند نوع داده بولیَن هستیم. بولیَن‌ها بسیار ساده هستند و تنها دو مقدار True (درست) یا False (نادرست) را شامل می‌شوند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up