• ترتیبِ اُپراتورهای ریاضیاتی در پایتون

در جلسه چهارم از فصل پنجم دوره صفر تا قهرمانیِ پایتون، بعد از یادگیری انواعِ اُپراتورهای ریاضیاتی در جلسه قبل، در این جلسه درباره ترتیبِ اُپراتورهای ریاضی در محاسبات ریاضیاتی صحبت کردیم. در واقع اُپراتورهای ریاضیاتی مانند توان، ضرب، تقسیم، جمع و تفریق نسبت به‌هم الویتی دارند که در هنگام انجامِ محاسبات ریاضیاتی باید به آن‌ها دقّت لازم را داشته‌باشیم!

🔸 استاندارد PEMDAS در پایتون

پایتون از یک استاندارد کلّی تحتِ عنوان PEMDAS استفاده می‌کند تا تعیین کند چه عملیاتِ ریاضیاتی اوّل بایستی انجام شود! این استانداردِ PEMDAS برخلافِ اسم عجیبش، اصلا چیز سختی نیست و ما این اصل را در دبستان و راهنمایی آموختیم! این واژه مخفّف 6 واژه مختلف است که در ادامه راجع به آنها صحبت خواهیم کرد.

🔸 P ← Parenthesis (پرانتز)

حرف P در واژه PEMDAS از کلمه Parenthesis یا پرانتر گرفته‌شده‌است به این معنا که اوّلین اُلویت در انجام محاسبات ریاضیاتی با پرانتز هست و هر جا که پرانتز وجود داشت، ابتدا بایستی محاسبات داخل آن انجام شود!

🔸 E ← Exponentiation (توان)

الویت بعدی با توان یا Exponentiation هست که در این واژه به صورت حرفِ E نشان داده‌شده‌است. یعنی بعد از پرانتز بالاترین الویت با اُپراتورِ توان هست.

🔸 M & D ← Multiplication & Division (تقسیم / ضرب)

بعد از پرانتر و توان، ضرب و تقسم با داشتنِ اُلویت‌های یکسان، در اولیت سوّم قرار می‌گیرند! امّا این‌جا یک سوال مطرح می‌شود! ضرب و تقسیم که الویت‌های یکسانی دارند! پس کدامشان زودتر انجام می‌شود؟ در این‌جور مواقع محاسبات را از سمت چپ به سمت راست به‌ترتیب انجام خواهیم‌داد و هر کدام از اُپراتورها (چه ضرب/چه تقسیم) در سمتِ چپ قرارگرفته‌باشند زودتر محاسبه خواهند شد! به طور مثال در عبارت ریاضیِ 2 ÷ 5 × 3 از آنجا که ضرب و تقسیم الویت‌های یکسانی دارند، محاسبات از سمتِ چپ به سمتِ راست انجام خواهد شد بدین صورت که ابتدا عبارتِ 5 × 3 انجام می‌شود و در نهایت جوابِ آن بر 2 تقسیم خواهدشد(2 ÷ 15) که نتیجه 7.5 را به‌دنبال خواهد داشت.

🔸 A & S ← Addition & Subtraction (تفریق/ جمع)

و درنهایت نیز آخرین الویت انجامِ محاسبات ریاضی با اُپراتورهای جمع و تفریق هست و جمع و تفریق نیز همانند ضرب و تقسیم الویت‌های یکسانی دارند و اگر در یک عبارت ریاضی کنار هم قرار بگیرند از سَمتِ  چپ به راست به ترتیب انجام خواهندشد. به طور مثال در عبارت ریاضیِ 3 + 2 – 5 از آنجا که جمع و تفریق اُلویت یکسانی دارند؛ محاسبات از سَمتِ چپ به راست انجام می‌شود در نتیجه در ابتدا 2 – 5 انجام می‌شود و نتیجه آن درنهایت با عدد 3 جمع می‌شود و نتیجه نهایی 6 حاصل می‌شود.

🔸 معرفی یک وب‌سایت خوب

در انتها هم اگر شما نیاز دارید که با اصلِ PEMDAS بیشتر کار کنید می‌تونید وارد وبسایت mathsisfun شوید (کلیک کنید) تا توصیحات و تمریناتِ بیشتری را در این زمینه داشته‌باشید. هم‌چنین در انتهای این وبسایت یک کوییز 10 سوالی در این زمینه وجود دارد که با کلیک بر روی این لینک شما قادرید که این کوییز را انجام دهید.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام
    تشکر میکنم بابت اسلایدهای کامل و جذاب دوره ی صفر تا قهرمانی پایتون که همراه با سبک آموزش عالی شما مدرس عزیز یک ترکیب جادویی (magic combination) 😊 ایجاد میکنه.
    خسته نباشید.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up